Å utnytte folks medlidenhet

Nå nettopp har det pågått en konkurranse her i Trondheim, kalt Trondheims styggeste hage. En konkurranse der man kan melde seg på ved å sende inn bilde av hagen sin, og den styggeste skulle stemmes fram og kåres og vinnerne fikk en oppussing verdt 200 000 kroner som ble gjort i en periode på tre dager mens familien fikk gratis hotellopphold på Oppdal.

Vinnerne ble naboene mine. De har en datter som sitter i rullestol. Hagen deres var kanskje ikke så veldig tilrettelagt henne, og bar preg av påbygging av huset. Likevel tviler jeg sterkt på at den var den styggeste hagen i hele Trondheim. Men det er noe med det at slike konkurranser ofte ikke lenger går på det at de som faktisk har den styggeste hagen vinner. Nå er det mer at man utnytter f.eks funksjonshemninger slik at folk synes synd på vedkommende og gir sin stemme på grunn av det.

Jeg mener for all del ikke at jeg ikke har medfølelse for familier som sliter psykisk, fysisk, økonomisk ++ på grunn av slike ting, jeg bare sier at jeg mener folk utnytter det på en annen måte enn det jeg mener er etisk riktig. Selvfølgelig ble jeg kjempeglad når jeg ser at nabofamilien får en ny hage, men jeg liker ikke at det går på bekostning av folk som faktisk har en gravstygg hage, men som ikke har noe å stille opp med når rullestoler, bilkrasj-ofre, hjerneskader osv deler sine rørende historier. Det går litt imot konkurransens opprinnelighet og sjarm synes jeg.

De fleste har kanskje fått med seg diskusjonen om Lanoungen 2010, der multihandikappede Mikael ble stemt fram som vinner. Mange reagerte på dette, og også jeg. Det er bra at barn med spesielle behov blir sett og hørt, men jeg synes det ble litt feil måte å få det til. Når jeg hører ordet Lanoungen ser jeg for meg et smilende barneansikt i et badekar, med skum i håret. Jeg synes det derfor er litt imot forventningene mine at vinneren blir et barn på et bilde som ikke har noe som helst med produktet å gjøre. Det er et kjempebra tiltak at annerledes barn får sjangsen til å være med, men jeg synes det er et minstekrav at ungen ihvertfall skal være i et badekar/dusj/ha såpe på hodet osvosv.  Dere skjønner tegninga. 

Beklager om jeg virket usaklig på noen som helst måte. Skrev dette innlegget på et kvarter, og ville bare få ut det jeg mener. Det jeg vil oppnå med dette er å få andre sin mening. Er jeg en av få som tenker sånn, eller er det flere der ute? Hva mener du?

Bilder tatt fra modena.no og lano.no

6 kommentarer

Kremt

21.jun.2011 kl.23:04

Æ e så enig!

Albertine

21.jun.2011 kl.23:24

Leste alt, og er veldig enig! Bra skrevet :) Det er også slik i store konkurranser hvor mange ungdommer deltar, inkludert toppbloggere. Da kan toppbloggerne bare bed leserne sine om å stemme, og de vinner på en-to-tre. Litt urettferdig det også, egentlig :)

marthe

21.jun.2011 kl.23:31

Albertine: du har et poeng der ja! blir litt irritert av sånt.. ihvertfall når det kommer til ting som dekkes av media, og som inneholder store pengepremier!

Nina

22.jun.2011 kl.07:32

Jeg er helt enig med deg. Det du skriver om hagen ser man jo i hver eneste episode av Ekstrem Oppussing og lignende programmer også - hvis du har en rørende historie som gjør seg godt på tv har du større sjanse for å vinne. Litt synd, siden det er så mange andre verdige vinnere..:)

kristin

22.jun.2011 kl.10:42

bra skrevve Marthe, du e så flink <3 æ e helt totally enig med dæ krøllimi
ENIG!

Skriv en ny kommentar

hits